Allmän information om Dubrovnik och Dubrovnik Regionen

När George Bernard Shaw 1929 besökte Dubrovnik sa han:

"Om ni vill beskåda himmlen på jorden, kom till Dubrovnik".

Planera din resa med Dubrovnik Online

Dubrovnik Old Town panorama, Source: Croatian National Tourist Board, Author: Josip Madračević

När ska man besöka Dubrovnik ?

Dubrovniks magik, "en dröm etsad i sten", har lockat besökare sedan urminnes tider. Bästa perioden att besöka Dubrovnik anses vara april till oktober. Högsta temperaturerna under högsäsong (juli, augusti) kan uppgå till 38°C, och havet kan nå en behaglig temperatur på 26°C.

Högsäsongen erbjuder fördelar för besökare som söker nöje och spänning, man också för de som önskar upptäcka de kulturella livet i Dubrovnik och dess region eftersom de flesta kulturella evenemangen (Dubrovnik sommarfestival) pågår under denna period.

För de som önskar hitta en liten oas av lugn och ro finns det många platser längs Dubrovnikregionen; magnifika Konavle, halvön Pelješac, och många öar (Korcula, Mljet, Lopud) för att bara nämna några.

Våren, som börjar i mars, kan medföra regnskurar, men färgerna på den uppvaknande naturen är någonting vi varmt rekommenderar att beskåda, tillsammans med möjligheten att uppleva många pittoreska småstäder och byar längs Dubrovnik-regionen utan de vanliga turistflödet.

Höstmånaderna, september och oktober, är idealiska för en resa om ni vill slappna av och fly undan de stora turistmassorna. Under lågsäsong är stränderna mindre fyllda och priserna lägre, vädret förblir dock stabilt och havet är fortfarande behagligt varmt.

Under vintersäsongen är Dubrovnik och Dubrovnikregionen ganska tomt på turister, vilket gör att de som vill tillbringa sin semester i en vacker miljö präglad av lugn och ro definitivt har hittat rätt. Det är dock klokt att packa ner varma kläder med tanke på det milda och ibland blöta klimatet. Temperaturen sjunker sällan under noll grader men vindar, speciellt "Bura" (Nordanvinden) kan krypa in under klädena oavsett var ni har på er.

Undvik turist massorna , upptäck Dubrovnik under lågsäsong !

Special Offer:
SIGHTSEEING TOURS AND EXCURSIONS tailored to suit small groups and individuals who wish to break away from the crowd and experience more intimate settings. Dubrovnik Online allows you to customize and design your own trip, always pleased to help you in guidance and directions. Check out POPULAR EXCURSIONS & OLD TOWN DUBROVNIK SIGHTSEEING TOURS

Att resa med barn

Dubrovnik-regionen är allmänt betraktad som en säker omgiving för barn som älskar friheten och vill springa runt på stränderna eller leka i någon av de bilfria zonerna. Tveka inte att fråga er värd om förslag och råd gällande de bästa platserna. Många hotell har någon form av organiserade barnaktiviteter på stranden eller i omgiviningen av ert boende. Det här är en relativt ny service, så vi rekommenderar att ni hör med era respektive hotell om vilka möjligheter just ert hotell kan erbjuda.

Booking.com

Kom ihåg att under sommarmånaderna är den svalkande vinden ofta förrädisk och det gör att många tror att de kan vistas längre perioder i solen än de borde. Använd alltid solskydd! Från kl. 11 till 15 rekommenderar vi att avhålla barnen från direkt solljus och smörja in dem med hög solskyddsfaktor. Myggor är inget direkt problem, med det kan vara bra att använda myggskydd om man känner sig besvärad eller är allergisk.

I Dubrovnik finns det trevliga promenadvägar i ett område som kallas Lapad, där ni kan promenera med er familj. Ni kan ochså ta er upp på berget Petka och beskåda den vackra utsikten. Det finns även en promenadväg som börjar från Lapadviken och som följer havet till Hotell Neptun, sedan kan man förtsätta till Solitudo och vidare tillbaka till Lapad. Om ni vill utforska landskapet rekommenderar vi er att besöka Konavladalen (inte långt ifrån Dubrovnik) med många småvägar som leder genom det vackra landskapet. En pittoresk park, Konavski Dvori, har en restaurang med samma namn där ni kan avnjuta lokala specialiteter.

Om ni besöker Gamla Stan i Dubrovnik med mycket små barn kan det vara praktiskt att ha med en hängsele att bära barnet i eftersom det finns många trappor, och det kan vara krävande att bära med sig en barnvagn.


Klimat

Dubrovnik ligger i ett område med typiskt Medelhavsklimat, milda och fuktiga vintrar och heta och torra sommrar. Årsmedeltemperaturen är 17° C, där januari är kallast med 9° C och augusti är varmast med 25° C. Medeltemperaturen i havet från Maj till September är 18-24° C, med en salthalt på ungefär 38%. Soltimmar i Dubrovnik är 2629 timmar i genomsnitt per år, med en genomsnittlig nederbörd på 1020,8.


Det lokala Köket

Dubrovnik och hela regionen är väldigt stolt över sitt rika inhemska kök. Många restauranger tillagar mat på det traditionella sättet och använder gamla recept. Missa inte att prova lokala specialiteter som dessa: Brodet - en rätt med fisk, ål eller grodben i Neretva dalen, havsostron och musslor i Ston, Vreteno macaroni och cukarini från Korcula, torkade fiskrätter från Elafitiöarna, Rozata eller Kontonjata från Dubrovnik, och pizzota med grön manestra i Cavtat.

Alla de här utsökta maträtterna smakar bäst tillsammans med en god dryck. Tack vare det milda klimatet och den rika och fruktbara jorden, produceras det många högklassiga viner i den här regionen. Några förslag på goda viner är: Dingac, Postup, Grk, Pošip, Rukatac, Malvazija och Plavac. Prova ochså hemgjort vin längs vägen, många lokala vintillverkare har vägskyltar; stanna till och njut av den traditionella atmosfären med ett glas gott vin.

Senast uppdaterad: 11.2.2023
  • Booking.com