Ön Lokrum, en unik juvel utanför Dubrovnik

En ö byggd av legender och äkthet

Dubrovnik kan tacka ön Lokrum som ligger alldeles utanför Dubrovnik, för en del av sin historiska identitet. Ön Lokrum klädd i mörkgrön vegetation och med sitt historisk läge, sammanflätad av legender och sanna diplomatiska och historiska händelser.

Ön nämns först 1023, när den donerades till Leon och Peter av Dubrovniks Vital och Borgmästare Lampredi. Peter var benediktiner munk och snart lät man resa ett Benedikt kloster på den södra delen av ön.

Ända långt in på sent 1700-talet, fram tills att ön såldes skulle munkarna varna invånarna i Dubrovnik för faror som kom från havet genom att tända eldar på öns högsta punkt eller genom envis klockringning från kyrktornet på Lokrum.

Lokrum Island Lokrum Island Lokrum Island
Lokrum Island Lokrum Island Lokrum Island
Lokrum Island Lokrum Island Lokrum Island

Dubrovnik kajak tur + Gourmet lunch på ön Lokrum

För utomhus entusiaster som älskar god mat är denna gourmet kajak tur runt Dubrovnik ett måste. Upplev det populära Dubrovnik och Gamla stan från ett unikt perspektiv -havet. Upptäck gömda grottor och klippor som är svåråtkomliga på annat sätt. Ta ett svalkande dopp eller prova på snorkling om du vill. Din aptit kommer att öka ju längre du paddlar längs med stranden innan du avnjuter den välsmakande lunchen baserat på det autentiska köket i Dalmatien på den vackra ön Lokrum.

Priser och bokning

En legend vidhåller att på sin återresa från sitt tredje korståg, 1192 självaste kung Rikard Lejonhjärta fann sig skeppsbruten och strandad på ön efter en storm. Det sägs att Lejonhjärta skänkte en stor summa pengar för att bygga en imponerande kyrka på varje ställe han satt sin fot. Eftersom det fanns många intressenter iblandade i ett sådant bygge, hände till slut att denna donation hamnade i Dubrovniks händer och katedralen där renoverades istället.

Lejonhjärta ville att kyrkan skulle tillägnas Jungfru Maria, så är det än idag. Lokrum är en unik ö på många sätt, harmonin mellan det blå havet, de vita byggnaderna och den gröna naturen är häpnadsväckande.

Många slag och strider har utkämpats runt om Lokrum. Många har berättat sägner och berättelser om denna mytomspunna ö. I slutet av 1700-talet, kom den utfattiga Dubrovnik Republiken på att man skulle sälja Lokrum, för att på så sätt kunna få in pengar hittade på diverse legender om en förbannelse som vilade på ön.

De sista benediktinerna förvisades från Lokrum i Januari 1799. Natten innan gick de i vredesmod i tre cirklar runt ön med upp-och ned vända ljus och förbannade alla som kunde tänkas vilja köpa deras ö. Legenden säger att de tre aristokraterna som förslog försäljningen av ön inför Senaten drog ondska över sig och man kunde inte förklara de katastrofer som senare drabbade ön.

Läs mera om Lokrum's legend: Legenden om Lokrums förbannelse

Source: Dubrovnik Tourist Board

Publication: Welcome to Dubrovnik

Author: Tereza Buconić GovićBra att veta

Ön Lokrum ligger belägen framför gamla stan i Dubrovnik, en 10 min trevlig båtresa med taxibåt går varje halvtimme under sommaren och på våren och hösten varje timme.

Det är förbjudet att stanna över natten på Lokrum, den sista båten tillbaka till Dubrovnik går 19.00.

Hotell med utsikt över Lokrum


Besöka Lokrum med barn

På den södra delen av ön finns det en liten sjö vid namn Mrtvo more (döda sjön), som förbinds med havet. Dem här platsen passar små barn och badare som inte gillar klippor och vågor. De andra badplatser på Lokrum är klippiga och det finns stegar ner i havet. Det kan vara lite knepigt för små barn att komma i här, så vi rekommenderar den lilla sjön.

Efter att ni passerat klostret kommet ni till det stora fältet bredvid olivlunden. Där finns volleyboll och fotbolls planer. Nära finns också gungor, lekplatser och öppna stora utrymmen för barn. Dessa områden är skuggiga och utgör ett bra skydd från solen i form av cypresser och pinjeträd.

Planerar du att besöka Ön Lokrum? Här är tidtabell till Ön Lokrum.

Mer läsning om ön Lokrum hittar ni här Javna ustanova Rezervat Lokrum


Senast uppdaterad: 26.7.2023
  • Booking.com