Ön Mljet

Den orörda naturens skönhet

Ön Mljet med sin Nationalpark är ett av de mest populära utflyktsmålen att åka till över dagen. Från Dubrovnik avgår det regelbundet en passagerarfärja från hamnen Gruž och ankommer till Sobra och Polače på Mljet. Se hela tidtabellen för färjan None Ana här. Det finns också bilfärjor som frekvent går mellan Sobra på Mljet och Prapratno på Peljesac halvön.

Huvudattraktionen och det mest spännande med Mljets Nationalpark är de två sjöarna med saltvatten, Malo Jezero (lilla sjön) och Veliko Jezero (Stora sjön). De är förenade med havet via en smal kanal. Promenera längs sjöarna på små stigar i skuggan av pinjeträden, hyr en cykel för att upptäcka parken eller en kayak, naturligtvis måste man ta ett dopp i det kristallklara vattnet. I den stora sjön, Veliko Jezero, finns det en liten ö som heter St.Mary, där finns ett Benedikt kloster från 1200-talet. Till denna lilla ö kommer man med reguljära båtar som avgår enligt tidtabell.

För grupper som vill åka privat och njuta av tiden på Mljet i lugn och ro, kan privata turer anordnas. Ni blir då upplockade och avlämnade på ert boende, och ni kommer att ha gott om tid på er att besöka Nationalparken, klostret på ön St.Mary, simma, promenera och äta lunch på någon av de välkända fisk och skaldjursrestaurangerna.

Read more about Mljet National Park

Många väljer att tillbringa några nätter eller hela sin semester på Mljet, där finns många trevliga, privata boenden, och hotel Odisej i Pomena.

De mest besökta byarna på Mljet är Polače och Pomena som ligger inuti Nationalparken, och byarna Saplunara och Sobra som ligger på andra delar av ön.

Mljet Island, Dubrovnik Mljet Island, Dubrovnik Mljet Island, Dubrovnik
Mljet Island, Dubrovnik Mljet Island, Dubrovnik Mljet Island, Dubrovnik
Mljet Island, Dubrovnik Mljet Island, Dubrovnik Mljet Island, Dubrovnik

Ön Mljet har omnämnts med andra namn i olika dokument från svunna tider: de Melita, de Meleta, da Mlete, de la Melida, da Melta, da Malta, di Meleda och Melitensis. Ordet Melita/Melite på Grekiska har samma betydelse som det Latinska ordet för honung-mell/mellis, så namnet Mljet härstammar från ordet honung, i det förflutna var skogarna bebodda av stora svärmar av bin.

När ni besöker Nationalparken betalar man en inträdesavgift. Pris för vuxna 95 KN och barn 35 KN och inkluderar en båtresa till den lilla ön St.Mary med sitt kloster, bussturen från hamnen Polače till Nationalparken och tillbaka. Man kan välja att promenera, avståndet från Polače till Nationalparken är mindre än 3 km.


Bra att veta och tänka på

Det finns reguljära båtförbindelser till ön Mljet.

Passagerarfärjan None Ana kör från Dubrovnik till Sobra och Polače på Mljet. Den kör hela året, men under lågsäsong (September till Maj) kan man inte återvända till Dubrovnik samma dag. Under högsäsong avgår färjan på morgonen och återvänder på eftermiddagen, och utökar sin route till Korcula och ön Lastovo. Biljettkontoret öppnar en timme innan avfärd och man kan inte köpa biljetter dagen innan. Vi rekommendera därför att vara ute i god tid under sommarmånaderna, minst en timme innan avgång. Se tidtabell för färjan None Ana, Dubrovnik till Mljet.

Färjan avgår från hamnen Gruž , biljetter köps på GW Line kontoret mittemot färjebolaget Jadrolinijas kontor. Medan ni väntar kan ni njuta av en kopp kaffe på något av kaféerna i närheten.

Om ni reser med bil eller hyrbil kan ni besöka Mljet och då tar ni bilfärjan från Prapratno på Peljesac halvön till Sobra på Mljet.

Det finns olika sandstränder på Mljet, den största heter Saplunara och nås med buss i anslutning vid färjeankomsten, ca 2-3 ggr per dag. Längs hela ön finns härliga badvikar och fina promenadstråk att upptäcka.


Besöka Mljet med barn

Ön Mljet är väldigt barnvänlig, det finns ingen trafik längs sjöarna och fina promenad vägar, så det går bra att upptäcka ön med småbarn.

Under heta sommardagar kan det förekomma en del getingar på Mljet så om ert barn eller ni är allergiska se till att ha med medicin.

Biljetter till Mljet kan bara köpas en timme innan avfärd så om ni reser med barn kan det vara en god idé att låta en förälder stå i kö, om väntan skulle bli lång, och låta den andra föräldern vänta på motsatt sida på en mysig terass med barnen.

Privat boende och Hotell på Mljet är begränsad !

Även om Mljet är en av de större öarna i Dubrovnik regionen, så är den ändå relativt liten, vilket betyder att privata rum och hotell är begränsade. Den sista färjan till Mljet anländer ganska sent så då kan det vara svårt att hitta boende. Om man dessutom reser med barn råder vi er starkt att boka boende innan ni anländer till Mljet.

Vi föreslår att ni tar en titt på hotel Odisej i Pomena och andra privata boenden på Ön Mljet.


Senast uppdaterad: 26.7.2023
  • Booking.com