Allmän information om Kroatien

För den som reser genom Kroatien, Dalmatien eller Dubrovnik-regionen finns ett stort och varierade utbud av minnesrika upplevelser.

Från kust till inland erbjuder Kroatiens rika kulturarv, kombinerat med en omväxlande och dramatisk natur, den perfekta milijön för en lyckad semester.

Planera din resa med Dubrovnik Online

Source: Croatian National Tourist Board, Author: Ivo Pervan

Totalt uppgår den Kroatiska landarealen till 56 610 km2 med en ungefärlig befolkning på 4.9 miljoner människor. Den totala landgränsen mäter 1778 km, med början från den historiska staden Dubrovnik i söder och sträcker sig till den Romerska antika staden Pula i norr, omfattande en 1278 km lång sträcka längst med det Adriatiska havet. Spridda som ett pärlband längs kusten ligger Kroatiens 1185 öar som väntar på att bli upptäckta och utforskade.

Huvudstaden i Kroatien heter Zagreb, en charmig, vacker, medeltida stad känd för sitt folkliv och arkitektur, med en befolkning runt 1 miljon innevånare. Zagreb är det vetenskapliga, politiska och ekonomiska kärnan för Kroatien.

Det unika med Kroatien är dess mångfald. Beläget mellan Alperna och det Adriatiska havet finns möjligheten att såväl åka skidor på vintern som att bada under sommarmånaderna, allt på bekvämligt köravstånd. Med sina 1185 öar, holmar och korallrev har Kroatien den mest varierande kuststräckan i hela Medelhavet.

Det finns sju nationalparker i Kroatien, tre belägna i det bergiga (Risnjak, Paklenica och Plitvicka Jezera), och de andra fyra placerade i kustregionen (Kornati, Brijuni, Krka och Mljet).

Som exempel på några av de mest kända platserna kan nämnas Gamla Stan i Dubrovnik ( "Kroatiens vagga"), Diocletians Palace i Split, Euphrasises Basilika i Porec, sjöarna Plitvicka Jezera och många andra. Kroatien kan skryta med det största antalet utgrävda bosättningar i sydöstra Europa, av vilka många härstammar från Romersk tid och Medeltiden. Det är svårt att hitta så många exempel på historiskt och kulturellt betydelsefulla minnesmärken från olika perioder i en sådan liten region.

Special Offer:


SIGHTSEEING TOURS AND EXCURSIONS tailored to suit small groups and individuals who wish to break away from the crowd and experience more intimate settings. Dubrovnik Online allows you to customize and design your own trip, always pleased to help you in guidance and directions. Check out POPULAR EXCURSIONS & OLD TOWN DUBROVNIK SIGHTSEEING TOURS

Kort fakta om Kroatien

 • Officiellt namn: Republiken Kroatien (Republika Hrvatska)
 • Officiellt språk: Kroatiska
 • Alfabete: Latinskt
 • Valuta: Kuna (100 lipa)
 • Befolkning (sista bokföring): 4.784.265
 • Antal öar: 1,185 (66 bebodda)
 • Huvudstad: Zagreb (nära 1 milljon innevånare)
 • Total land areal: 89,810 km2
 • Skog och mark: 56.542 km2
 • Total vatten areal: 31.067 km2

Politik

Sedan 1990 är Kroatien en demokratisk republik med ett folkvalt parlament, representerande flera politiska partier. Det KROATISKA PARLAMENTET är ett representativt organ av medborgare och har den utövande makten.

 • Nuvarande President: Zoran Milanović
 • Nuvarande Premiärminister: Andrej Plenković

Resa med barn

Kroatien är ett lämpligt och trevligt semestermål om du reser med barn. Förutom barnvänliga hotell erbjuder privat boende ett bra alternativ. Din värdfamilj kan, om du så önskar, hjälpa till om du har speciella önskemål. Det privata boendet tillhandahåller större plats och ofta eget kök.

Detaljer om att resa med bil, båt, tåg, flyg eller buss, tillsammans med visumregler , tull och andra reserelaterade ämnen finns på vår transport i Kroatien och Dubrovnik.


Mer information om Kroatien

Senast uppdaterad: 17.2.2023
 • Booking.com