Ön Lopud

Lopud, den gröna ön i ögruppen Elafti nära Dubrovnik

Promenera längs vattnet och njut av den i princip bilfria miljön på Lopud. Tänk dig som att åka tillbaka i tiden till en orörd plats, ett fiskeläger med en liten bosättning i viken, där gångvägen över ön så småningom tar dig till den berömda sandstranden Šunj på andra sidan.

Stranden utgörs av fin, vit sand och ligger omgiven av gröna kullar och träd. I högsäsong besöks stranden av såväl turister och lokalbefolkning och många båtar ligger förtöjda i badviken. Lokala färjor avgår dagligen till Lopud från hamnen i Gruz i Dubrovnik under sommaren. Den bästa tiden att besöka Lopud är i September när ön bjuder på stillhet och havet fortfarande är inbjudande varmt.

En av de mest populära utflykterna i Dubrovnik är tre öars båtutflykt där ön Lopud är inkluderad. Låter det lockande? Då rekommendera vi starkt att boka en utflykt med sol och bad på en sån tur.

Huvudstället på den lilla ön Lopud ligger i en lugn och vacker vik. Där finns några caféer, restauranger, hotell och privata boende för den som vill stanna lite längre. Det finns två väldig fina och barnvänliga sandstränder i viken. Lopud var en gång i tiden en viktig plats för sjöfarare, ön har två kloster och några forna palats vars ruiner fortfarande kan beskådas.

Många väljer att tillbringa några nätter eller hela sin semester på Lopud, där finns många trevliga, privata boenden, och hotel på Lopud.

Där finns 33 kapell, 4 kyrkor, 2 kloster, ruinerna av Rektors palatset och det Spanska Fortet, tillsammans med det lokala museet.

Detta säger oss nåt om den rika historien som Lopud besitter och den stora betydelsen som den forna Republiken Dubrovnik hade. Lopud är perfekt för familjer och par som vill fly undan storstadens myller och snabba tempo. Om man är typen som som gillar att spendera sin semester vid havet och på stranden är Lopud den ultimata platsen. Ni kommer verkligen att få valuta för pengarna om ni väljer att semestra på Lopud.

Lopud erbjuder en oas av sinnesro och frid med sina sandstränder, promenadstigar och parker. Där njuter man av det ljuva ljudet av havet och naturen istället gör oljudet av trafiken och bilar.Bra att veta om Lopud

Det finns reguljära båtförbindelser till Lopud från Dubrovnik, färjan stannar till på Lopud och fortsätter sedan ön Šipan.

Kolla tidtabellen här: Ferry line from Dubrovnik to Elaphite Islands, connects islands Koločep, Lopud and Šipan.

Färjan avgår från Dubrovnik i hamnen Gruz, biljetter kan köpas på Jadrolinijas kontor alldeles i närheten. Under högsäsong ( Juli och Augusti ) rekommenderar vi er att komma senast 1 timme innan avgång och köpa biljetter.

Många väljer att tillbringa några nätter på en av Elafitöarna i samband med att de besöker Dubrovnik, privat boende finns på alla öar och på Lopud även 2 hotell.

Alla tre öar har sin andel dagsbesökare per dag, när dessa återvänt till Dubrovnik med sista färjan fram på sena eftermiddagen, blir öarna återigen stilla för lokalbefolkningen och gäster som stannar länge.


Besöka Lopud med barn

Lopud är en väldigt barnvänlig plats, inte bara på grund av att det inte finns någon trafik, utan också för att det finns stora, sköna naturområden på ön som är härliga att upptäcka tillsammans, stora som små.

Förställ er att sitta på någon terass, smuttandes på en kall dryck, medan barnen leker på någon av de stora sandstränderna bara några få meter bort. Många familjer väljer att bo på Lopud och ibland göra en avstickare till Dubrovnik när det passar med den lokala färjan.

Om man önskar besöka den populära stranden Šunj på andra sidan ön och inte orkar gå, finns det en elektrisk bil som kör dit för ca 20 Kuna.


Senast uppdaterad: 26.7.2023
  • Booking.com