Shopping i Dubrovnik

Gamla stan i Dubrovnik är stället för dig som vill shoppa. Det finns butiker placerade längs Stradun, men de små gatorna som ligger parallellt erbjuder mer variation med fokus på skinn, läder och silversmide, handarbete gjort i Dubrovnik och övriga delar av Kroatien.

Det finns butiker och affärer spritt runtom i hela Dubrovnik. Mindre köpcentrum som Pemo, Tommy, Mercante och Downtown ligger i området Gruz (10 min. promenad från huvudbuss terminalen), i området Lapad ligger "DOC" affärscenter. Köpcentrum i Gruž och Lapad distrikten

Affärerna i Dubrovnik är öppna mellan 8.00 -21.00 och även på helger under högsäsong.

Ta tillfället i akt och besök marknaden i Gruz, där säljs färsk fisk och grönsaker, blommor och frukt. Gå dit på morgonen då utbudet är som störst och njut av alla intryck.

Konavles folkdräkter och broderier

Den lokala befolkningen i regionen Konavle har sedan urminnes tider uttryckt sig genom sina folkdräkter, speciellt de kvinnliga, som i sina dräkter gestaltar den gamla kulturen och den lokala traditionen med sin skönhet och elegans.

Till idag är folkdräkten kanske den mest välbevarade representanten av den Kroatiska kulturskatten.

Konavle_embroderyDubrovnik är bland annat känt för sitt berömda broderi. Det mest kända härstammar från regionen en bit utanför Dubrovnik, ca 30 km och ligger i Konavle. Konavle broderierna är den dekorativa basen i kvinnornas folkdräkter, som broderades på ärmar och bröst. Från början utgjordes broderierna av silke, noggrant och omsorgsfullt använde man silkes mask som odlades i husen i Konavle och som sedan färgades i naturliga färger.

De strikta och geometriska motiven i alla möjliga former användes mest i rött, svart, mörkgrönt med en gyllene inramning.


Sweet delights

Dubrovnik arancini, candied orange rindNär druvor och en sorts "päronfrukt " quinces" mognade lagade kvinnorna i Dubrovnik sötsaker av dessa frukter. De olika sötsakerna förvarades i skåp och serverades vid högtider, jul och nyår. Dessa frukter ingick i kontonjata, röd och brun mantala och man drack ett glas rosen likör till. Torkade fikon bjöds till ett glas konjak, och kanderade apelsinskal, (arancini). Man kan få tag på dessa sötsaker i vissa butiker i Dubrovnik, så missa inte att köpa med dig hem om du får möjlighet.

Dubrovnik sugared almondsVi rekommenderar att prova "bruštulane mjendule" (sockrade mandlar). På samma sätt som arancini, är dessa en godsak som värderas högt i Dubrovnik.

För övrigt kan man hitta diverse smyckes affärer, skor, frisörer, läder och andra traditonella handarbetes butiker i gamla stan. Butikerna belägna i den historiska stadsdelen som säljer dessa produkter är utmärkta på stadskartan speciellt utfärdad av Dubrovniks turistråd.

Butikerna har ett speciellt signum som bevisar att dessa är original och typiska souvenirer från Dubrovnik.Last update: 18.2.2023
  • Booking.com