Resa till Dubrovnik med flyg, bus, båt, tåg eller egen bil

Kroatiska landskap och vyer

Det spelar ingen roll om du väljer att färdas på land eller till havs längs Kroatiens kustlinje, upplevelsen i båda fallen garanterar magnifika vyer och fantastiska naturscenarion. Berget som löper likt en ryggrad längs kustlinjen, det kritstallklara Adriatiska havet och det pittoreska små städerna omgivna av tusen öar ute till havs. Faktumet att öarna till största delen är obebodda gör dem till den idealiska tillflyktsorten för turisten som vill koppla av i lugn och ro.

Det finns många erbjudanden om billiga flyg till Dubrovnik från många europeiska städer. Priset på inrikesflyg i Kroatien är ibland billigare än att ta tåg eller buss.

Behöver ni hyra bil eller ordna privat transfer?

Vi har lösningen. Vi kan även arrangera hel-eller halvdagsutflykter runt omkring Dubrovnik, samt ordna upphämtning på flygplatsen för enskilda eller grupper. Var vänlig kontakta oss för mer info.

Hitta de bästa alternativen för biluthyrning i Kroatien.

Kroatien lägger ner stor möda på att förbättra infrastrukturen. Kroatien är integrerad i det Europeiska väg systemet. Europeiska vägar är märkta med " E" och motorvägar med "M". Den vackraste vägen i Kroatien är den Adriatiska motorvägen (Jadranska Magistrala) som förbinder Rijeka med Dubrovnik.

Att ta sig runt i Kroatien och Dubrovnik med färja är både effektiv och irriterande om du försöker lista ut alla tidtabeller, här hittar du aktuella tidtabeller och prislistor för färja i Dubrovnik och Kroatien.


Tull

Tull behöver inte betalas på personliga tillhörigheter. Professionell och teknisk utrustning av ett varaktigt värde skall dock rapporteras när man kommer in i landet. Utländsk valuta kan fritt föras in och ut ur landet.


Dokument och bestämmelser

Vid in- och utresa till Kroatien skall man kunna uppvisa pass. Kontrollera att passets giltighetstid inte har gått ut eller går ut under resans gång! Passet måste vara giltigt vid utresa, gärna ett par dagar efter utresedatum. Ambassaden i Zagreb och konsulaten i Rijeka och Split kan också hjälpa till med utfärdandet av provisoriska pass.

Kroatien upphävde nyligen artikel nr 8 i utänningslagen enligt vilken minderårig utlänning som reste utan vårdnadshavare var tvungen att ha ett skriftligt samtycke för resan. Fortsatt vaksamhet kommer dock att iakttas även i fortsättningen för minderåriga som reser utan vårdnadshavare. Ambassaden rekommenderar, för att slippa eventuella problem vid gränsen, att minderåriga som reser utan vårdnadshavare eller annan laglig företrädare har med sig ett intyg från föräldrarna där det står att de givit sitt samtycke till resan med denna/dessa person/er. Intyget ska vara på engelska eller kroatiska. Vårdnadshavare och barn som har olika efternamn uppmärksammas på att det kan bli problem vid in- och utresa till Kroatien om inte dokument som visar på släktskap med barnet kan uppvisas. Ambassaden rekommenderar att ett personbevis på engelska där familjeförhållandet framgår medförs på resan. (Vid begäran hos Skatteverket var god uppge att intyget ska vara på engelska.) Annat intyg där det klart framgår släktskap mellan vårdnadshavare och barn kan också medföras.


Vistelseanmälan

Resenärer anmodas att inom 48 timmar från inresa anmäla sin vistelse hos den lokala polismyndigheten. Hotell och researrangörer brukar normalt ombesörja detta för sina klienters räkning.


Visum

Svenska medborgare som planerar att vistas i Kroatien kortare tid än 3 månader behöver inget visum. För längre vistelser kan man kontakta det kroatiska utrikesministeriet eller den kroatiska ambassaden i Stockholm, tel: +46 (0)8 44 05 280.


Visa requirements overview for Croatia

Ministry of Foreign and European Affairs, Visa requirements overview

The visa requirements overview for Croatia was taken from the Ministry of Foreign and European Affairs web page. More on visa and passport regulations and other legal issues: Ministry of Foreign Affairs, Ministry of Foreign and European Affairs


Search, Compare & Save

Compare prices from leading suppliers and find great deals in over 60000 locations worldwide.

No Hidden Costs - 24/7 Support - Free Cancellation

500+ Trusted Suppliers. Big Brands. Huge Choice. Massive Savings!

Att köra bil i Kroatien

Man måste vara 18 år för att få köra bil i Kroatien. För motorcykel gäller användande av hjälm såväl för förare och passagerare. Halvljus måste var påslaget hela tiden.

Trafikbestämmelser gäller i Kroatien, som de gällande i övriga Europeiska länder. Kroatien har högertrafik med en tillåten hastighet av 100km/tim på landsvägar, 130km/tim på motorvägar och 50km/tim i bebyggda områden. I Dubrovnik och Dubrovnik regionen kan man stöta på områden där en lägre hastighet tillämpas. Om du planerar att köra till Dubrovnik vintertid kan du händelsevis stöta på tuffa framkomlighetsproblem, speciellt i Gorski Kotor regionen. Vinterdäck är nödvändigt och man rekommenderar snökedjor.

Att köra med alkohol i kroppen är straffbart och kan leda till att körkortet dras in och stränga böter. Den tillåtna alkoholgränsen är 0.5 promille.

Croatian Automobile Club tillhandahåller 24-timmars information:

HRVATSKI AUTO KLUB - Information center, Tel: +385 1 4640-800, web: www.hak.hr

Behöver ni hyra bil eller ordna privat transfer?

Vi har lösningen. Vi kan även arrangera hel-eller halvdagsutflykter runt omkring Dubrovnik, samt ordna upphämtning på flygplatsen för enskilda eller grupper. Var vänlig kontakta oss för mer info.

Hitta de bästa alternativen för biluthyrning i Kroatien.Senast uppdaterad: 16.2.2023
  • Booking.com