Ecology

Allmän information

1929, skrev den irländske författaren, George Bernard Shaw:

" De som vill uppleva himlen på jorden måste komma till Dubrovnik "

Hans odödliga ord prisar inte bara den vackra och rika historien om Dubrovnik, han lovordar även den fantastiska Dubrovnik-Neretva regionen i sin helhet. Få platser på jorden kan uppvisa en sådan harmoni mellan natur och människa, en harmoni bevarad än idag. Från det klara Adriatiska havet, inlandets karga skönhet,till den bördiga Nervetva floden, växer en magnifik kombination fram, som tar andan ur er varje gång ni besöker den här regionen.

Lokrum Island, source Javna ustanova Rezervat Lokrum

De som bäst beskriver landskapet är den eviga grönskan, pinje och ekskogar, macchia, etc. allt skapar den vackra tropiska och subtropiska vegetationen i Dubrovnik regionen. Många naturfenomen kan upplevas; Europas längsta undervattensflod Ombla, viken i Lilla Ston känd för sina ostrobäddar, nationalparken på ön Mljet, Arboretum Trsteno, Lokrum reservatet, Konavle, Elafitiöarna och många mer. Den riktiga glädjen ligger i att på egen hand utforska regionen, upptäcka era egna gömställen där ni kan hitta lugn och ro.


Ekologi | Dubrovnik Regionen

Neretva floden dominerar lanskapet i norra delen av länet Dubrovnik-Nerveta. Det här är mest ett våtmarksormråde, med tillfälliga kalkstens partier. Låga flodbåtar, karäktäristiska för den här regionen, far upp och ner längs floden, och de oändliga småuppdelade landbitarna där människor odlar olika produkter. Neretva är boningen för en av de största arterna av forell, som kan bli mer än 30 kg. Nära Nervetas utmynning finns det en ovanlig vik som heter Malistonski zaljev, där havet är rikt på olika typer av musslor.

På vägen till Dubrovnik ligger Trsteno Arboretum, en av de äldsta designade parkerna i Kroatien från 1500-talet. Parken har mänga exotiska arter och borde besökas. Rijeka dubrovacka är platsen där de nobla hade sina sommarvillor på grund av det behagliga klimatet.

Andra exempel på natur i harmoni finns på Elafitiöarna (Kolocep, Lopud, Šipan, Jakljan, and Olipa), ön Lokrum och andra öar längs Dubrovniks kust. Som de många villorna visar, har dessa skogsbeklädda miniatyröar varit en trevlig tillflyktsort genom sekler. Skogsbeklädda är ochså öarna Lastovo och Mljet. En tredjedal av Mljet och en del av havet som omringar ön ligger i området av National parken Mljet. Den speiella och magiska skönheten på Mljet fick många att en gång tro att Mljet var Homerus försvunna ö Ogydia platsen där Ullysses mötte nymfen Calypso. I all denna prakt finns två historiska monument: ruinerna av det sen-antika palatset i Polace, och det tidigare Benediktinska klostret på en liten ö i saltvattenssjön Veliko jezero i mitten på Mljet.


Havsvatten Kvalitet

Resultaten av havsvatten analyser, gjorda enligt de kriteria utförda av den Europeiska Unionen, visar att Adriatiska Havet håller högsta kvalité, de enda undantagen är några större hamnar. Längs Dubrovnik Regionen kan besökare njuta av det kristallklara vattnet och de rena omgivningarna.

De enda undantaget där bad inte är att rekomendera är hamnen Gruz och hamnen i Gamla Stan. På grund av många skepp och avloppsvatten måste vattenkvaliteén i dessa områden förbättras innan bad kan rekomenderas. Årskontroller och mätningar av vattenkvaliteén görs före varje turistsäsong.


Dricksvatten

Dricksvatten i Dubrovnik håller väldigt hög kvalité, är kontinuerligt kontrollerat och kommer mest från floden Ombla, 5 km från Dubrovnik. Missa inte tillfället att friska upp er vid fontänerna Stora och Lilla Onofrio i Gamla Stan, Stora Onofrio fontänen finns belägen vid ingången till Gamla Stan, efter Pile porten. Kranvattnet är mycket bra och går att dricka i hela Kroatien.


Blå Flagg

Den Blåa Flaggan är ett Europeiskt projekt som belönar eftersträvningar i bevarandet av havet och kustlinjen som startade för 15 år sedan, och inkluderar stränder och marinor. Från och med år 2000 har projektet spritts över hela världen.

Kroatien är medlem i projektet sedan 1997, när den icke-statliga organisationen "Vårt Vackra" blev nominerad av Foundation for Environmental Education i Europa att blir en nationell koordinator och bärare av detta projekt i Republiken Kroatien. Den Blåa Flaggan symboliserar en oförorenad, säker och frisk omgivning, men det inkluderar även ett utarbetat system angående skötseln av kusttillgångar, och understryker varaktig utveckling inom turistsektorn.

Stränder och marinor som bär den Blåa Flaggan är erkända att erbjuda hög service, med tillsyn av sina omgivningar, och är korrekt utrustade. Den Blåa Flaggan är inte bara en symbol för kvalité och ekologiskt bevarande, de som bär dem kan räkna sig som en toppturist destination.


Kroatien och Dubrovnik naturist paradiset

Kroatien och Dubrovnik är populära turistmål för naturisterSenast uppdaterad: 17.2.2023
  • Booking.com